Sindromul intestinului iritabil – boală larg răspândită în rândul populaţiei

Ştiaţi că aproximativ 75 de milioane de europeni suferă de sindromul intestinului iritabil? Majoritatea persoanelor care au această afecţiune suferă în mod frecvent de stres. O mare parte dintre pacienţii cu această afecţiune digestivă chinuitoare au momente când agonizează de durere.

Poate ţi s-a întâmplat şi ţie să simţi că ai dureri teribile de burtă care nu se ameliorează indiferent dacă stai jos, în picioare sau întins pe un pat. Sau poate ai avut uneori stări de balonare, flatulenţă, constipaţie persistentă. Probabil ai crezut că a fost doar o întâmplare să te simţi rău, pe fond de stres, sau poate ai considerat că aceste crize au fost izolate pentru că le făceai o dată la câteva luni.

Mulţi oameni suferă de sindromul intestinului iritabil şi nici măcar nu ştiu asta!

loading...

Stresul poate favoriza declanşarea sindromului de intestin iritabil. Simptomele sunt specifice unei tulburări abdominale grave:

Balonare, stări de greaţă şi flatulenţă

Dureri abdominale intense ca nişte crampe care apar mai ales în partea inferioară a abdomenului. Durerile se ameliorează prin flatulenţă sau după ce s-a mers la toaletă.

Presiune la nivelul abdomenului superior.

Constipaţie sau diaree.

În momentul când apar astfel de stări trebuie mers la un medic gastroenterolog. Acesta face un consult medical, o serie de analize şi chiar o endoscopie şi o colonoscopie.

Prin analizele de sânge se poate afla dacă afecţiunea este cauzată de alergiile alimentare.

Este posibil ca simptomele acestui sindrom să apară pe fondul intoleranţei la anumite alimente cum sunt de exemplu: albuş sau gălbenuş de ou, lapte de vacă sau produse lactate, nuci caju, drojdie de bere şi altele. Dacă este aşa, trebuie renunţat complet la consumul acestor posibili alergeni. Prin eliminarea acestor alimente din dietă este posibil ca simptomele să nu mai apară.

Sindromul intestinului iritabil este o afecţiune a întregului intestin

Cei care cred că sindromul intestinului iritabil e doar o afecţiune a stomacului se înşeală.

Este chiar o afecţiune a întregului intestin, iar crizele de durere apar mai ales seara. Faptul că suferă de sindromul intestinului iritabil este un semn de stres, dar poate fi şi un semn că suferă de anumite alergii alimentare.

Sindromul intestinului iritabil apare mai mult la femei decât la bărbaţi.

Ce spun experţii despre acest lucru:

Explicaţia pe care au dat-o se referă la diferenţele anatomice, la faptul că femeile au stomacul mai mic, mai abrupt, iar golirea gastrică durează puţin mai mult ca la bărbaţi.

La femei riscul este de două ori mai mare de a face această afecţiune digestivă decât la bărbaţi.

De asemenea, femeile sunt mai predispuse la tulburări digestive în general, la constipaţie sau la diaree.

Stilul de viaţă al femeilor este cel care favorizează apariţia sindromului de intestin iritabil. Ele suferă frecvent de stres, de anxietate, de stări de nervi, care le afectează sănătatea organismului. Toţi aceşti factori le produc nereguli în mişcările intestinale şi le provoacă tulburări digestive – deranj la burtă sau constipaţie.

Femeile sunt mai sensibile la stres şi pot fi afectate mai mult de diferite probleme legate de viaţa familială sau de viaţa socială. Femeile se implică mai mult decât bărbaţii, se enervează mai repede şi au şi stări rele în perioada ciclului menstrual.
Ce alimente trebuie evitate în cazul sindromului de intestin iritabil?

Obiceiurile alimentare proaste produc sindromul de intestin iritabil:

Există anumite alimente care trebuie eliminate dacă produc simptomele caracteristice acestui sindron. Ele se pot descoperi prin dieta eliminatorie, dacă dau stări proaste se elimină din alimentaţie.

Alimente care trebuie evitate în cazul acestei afecţiuni:

Varza provoacă balonare şi flatulenţă, un disconfort abdominal manifestat prin crize de durere la pacienţii cu sindrom de intestin iritabil. De asemenea, din dietă trebuie eliminată şi varza de Bruxelles care produce aceleaşi simptome ca şi varza albă.

Porumbul are fibre, dar provoacă dureri abdominale şi flatulenţă.

Broccoli poate da simptome de balonare şi alte stări ale acestei afecţiuni digestive. Indicat este ca această legumă să fie consumată după ce se fierbe în aburi.

Cei care consumă ardei graşi verzi şi suferă de acest sindrom pot avea dureri abdominale şi balonare. Ardeii se digeră greu.

Conopida poate cauza această afecţiune. Este bine să fie consumată cu orez brun.

Lintea este greu de digerat şi poate cauza flatulenţă.

Fasolea proaspătă sau uscată provoacă balonare şi dureri de burtă.

Legumele gătite în unt sunt contraindicate în caz de sindrom de intestin iritabil.

Cartofii prăjiţi în ulei sunt prea graşi pentru persoanele cu probleme digestive. De asemenea trebuie evitate produsele fast-food şi pizza.

Brânzeturile, laptele şi celelalte lactate pot agrava simptomele afecţiunii.

Condimentele sunt digerate cu greutate de astfel de bolnavi. Nu trebuie exagerat cu alimentele picante.

Deserturile cu lapte şi îngheţata pot declanşa simptomele de care spuneam mai sus.

Cafeaua şi băuturile alcoolice sunt contraindicate la astfel de pacienţi, pentru că le intensifică simptomele. Se recomandă să fie înlocuite cu ceai şi apă.

O dietă bogată în fibre este recomandată în cazul acestui sindrom.

loading...